Sv En

Om klamydia

Klamydiainfektion är den vanligaste sexuellt överförda bakterieinfektionen. Det vanligaste sättet att bli infekterad är genom samlag utan kondom (eller vagianal kondom), då slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. Det gäller även vid anala samlag och oralsex. Eftersom klamydia är så vanligt riskerar alla som har samlag utan kondom (eller vagianal kondom) att smittas.

Smittsamhet

Det vanligaste sättet att bli infekterad är genom samlag utan kondom (eller vagianal kondom), då slemhinnorna kommer i kontakt med varandra. Det gäller även vid anala samlag och oralsex. Klamydia smittar inte genom handslag, bastubänk, kläder, handdukar eller toaletter. Vid förlossning kan barnet smittas av den födande föräldern om hen har klamydia med komplikationer som följd.

Symtom

De flesta som är infekterade med klamydia har inga symtom men kan ändå föra smittan vidare. Symtom, om de finns, kommer en till tre veckor efter smittan och vanligast är flytningar och sveda när man kissar. Du som har vagina kan även uppleva blödningar. Klamydiabakterier kan också ligga vilande långa tider och sedan plötsligt ge besvär eller direkta komplikationer som följd.

Barnlöshet och följdsjukdomar

Obehandlad klamydiainfektion kan hos dig med vagina ge äggledarinfektion som i sin tur kan leda till utomkvedshavandeskap eller framtida barnlöshet. Du med penis kan få bitestikelinflammation, prostatainflammation, urinledarinflammation, samt troligen nedsatt fertilitet. Alla kan få ögoninfektion och ledinflammation. Klamydiainfektion hos den gravida kan under förlossningen smitta barnet med infektion i ögon och lungor som följd. Ett barn som infekterats med klamydia i lungorna löper större risk att få astma senare i livet.

Användbara länkar

Den här webbplatsen använder kakor

Vi använder cookies för att ge dig en förbättrad användarupplevelse och för att sammanställa statistik. Läs mer om hur vi använder kakor